14 loka Tuotantovastaava Tiina Lappalainen on alan konkari, joka nauttii myös hektisistä kausista
Suomen Välinehuollon Helsingin toimipaikan tuotantovastaava Tiina Lappalainen on hyväntuulinen ja käytännönläheinen esihenkilö, joka nauttii vaihtelevista työpäivistä sekä laajan ja pitkän työkokemuksen tuomasta varmuudesta tekemiseen.
KUKA OLET?
Tiina Lappalainen 53 vuotta, tuotantovastaava Suomen Välinehuollon Helsingin toimipisteessä.
MILLAINEN ON OLLUT OMA TIESI VÄLINEHUOLLON MAAILMAAN?
Aloitin välinehuoltajan työt vuonna 1988 sairaala Ortonissa, missä vierähtikin useampi vuosi. Vuonna 1994 tuli välinehuoltajan ammattitutkinto nykyisessä muodossaan, ja siitä oli versioitu oma koulutusohjelmansa jo työssä oleville välinehuoltajlle, jonka suoritin silloin.
TYÖURASI ALKOI SIIS VÄHÄN ERI JÄRJESTYKSESSÄ KUIN TAVALLISTA!
Kyllä, silloin riitti että oli käsistään näppärä ja huolellinen – mutta tietysti hienoa, että lopulta tulivat nämä viralliset koulutukset mahdollisiksi. Meillä jo välinehuoltotyötä tekevillä oli sellainen “karuselliryhmä”, eli teimme harjoittelut vuoron perään toistemme työpaikoilla ja teoriaopinnot suoritimme Amiedussa, nykyisessä Taitotalossa. Sitten pääsinkin opiskelun makuun ja suoritin vielä välinehuoltajan erikoisammattitutkinnon, joka painottui esihenkilötyöhön.
MITEN TIESI LOPULTA TOI SUOMEN VÄLINEHUOLTOON?
Olin pitkään töissä HUSilla välinehuollon parissa, ja Suomen Välinehuollossa olin ensimmäistä kertaa jo 2012-2014. Siinä kohtaa, oltuani jo pitkään välinehuollossa, päätin poiketa polulta ja tein välissä töitä teknologiateollisuudessa, kunnes palasin välinehuollon pariin. Olen siis jonkinlainen paluumuuttaja, kun tulin takaisin Suomen Välinehuoltoon helmikuussa 2023.
MITÄ TYÖNKUVAASI TÄNÄ PÄIVÄNÄ KUULUU?
Ennen kaikkea toimin lähiesihenkilönä tiimillemme, joka on vaihtelevasti n. 8-10 hengen kokoinen täällä Helsingissä. Kun minun päätehtäväni on vastata meidän tuotantomme sujuvuudesta, niin toimipaikkavastaavamme Ville Kivisalmi sen sijaan vastaa pääasiassa asiakkuuksista.
Todellisuudessa meidän roolit on hyvinkin limittäin ja lomittain ja rinnakkain – molemmat teemme niitä töitä, mitkä sillä hetkellä vaativat huomiota, oli kyseessä sitten tilaukset, tuotanto, työvuorosuunnittelu, tai asiakaskontaktit. Lisäksi ollaan molemmat mukana ihan käytännön työssä eli tehdään tarvittaessa itse välinehuoltoa.
PIENESSÄ TIIMISSÄ VARMASTI KYLLÄ SAA OSALLISTUA IHAN KAIKKEEN!
Totta puhuen joskus päivät voivat sisältää ihan mitä vain välinehuoltotyöstä naulakoiden poraamiseen, autoklaavin kanssa pähkäilyyn tai oven korjaamiseen, ja joskus saatan hypätä rattiin hakemaan asiakkaalta instrumenttilastiakin. Eli vaikka päivissä toistuu tietyt rutiinit, ei kyllä aamulla ikinä tiedä, millainen päivä tulee – ja se onkin yksi tämän työn mahtavista puolista.
MITEN KUVAILISIT SUOMEN VÄLINEHUOLTOA TYÖPAIKKANA?
Me ollaan suht pieni työpaikkana ja meillä on hyvin matala hierarkia, minkä ansiosta meidän päivittäinen kommunikointi pysyy ruohonjuuritasolla, tieto kulkee hyvin eikä me esihenkilöt olla ikinä kaukana työntekijöistä. Kun vertaa isompiin organisaatioihin, joissa on monta porrasta ja eri tason esihenkilöitä ja johtajia, niin asioiden jalkautus käytäntöön saattaa usein kestää kauan ja tapahtuu monen mutkan kautta. Meillä ei ole sellaista byrokratiaa vaan saadaan nopeastikin asioita käytäntöön!
KUULOSTAA MAINIOLTA – ENTÄPÄ ITSE TYÖ, MITEN KUVAILISIT SITÄ?
Itse työ on aika aikataulutettua, se muodostaa tietyt rutiinit toimintaan ja niitä on noudatettava. Työ on hyvin asiakaslähtöistä, koska me ollaan niin tärkeä lenkki asiakkaidemme toiminnan turvaamisessa. Osa minun ja Villen työtä onkin mahdollisten ongelmien ratkominen ja nopea kommunikointi asiakkaiden sekä meidän kuljetuskumppanien kanssa ihan päivittäin.
Aikataulutettujen asiakkuuksien lisäksi meillä on paljon asiakkuuksia, joissa toteutetaan välinehuolto dynaamisesti ihan asiakkaan toiminnan ja tarpeen mukaan. Tällöin asiakas ilmoittaa koska heillä on toimenpiteitä, ja sen mukaan suunnitellaan instrumenttien noudot ja palautukset, joskus jopa samalle päivälle. Toiset ilmoittavat vaikka koko kuun välinehuoltotarpeet kerralla, mutta palvelemme yhtä lailla myös heitä, joilta tiedot tulee samana päivänä – ja meidän tehtävä on sitten pitää huoli että homma toimii ajallaan ja niin kuin kuuluu.
MITEN KUVAILISIT ITSEÄSI TYÖPAIKALLA?
Ajattelen olevani helposti lähestyttävä ja hyväntuulinen tyyppi ja myös hyvin käytännönläheinen ihminen – samalla odotan sitä muiltakin, sellaista hetkessä elämistä ja reagointia sekä maalaisjärkeä.
MITEN LUONNEHTISIT TIIMIÄSI?
Tässä yhteydessä haluan jälleen kiittää meidän työtekijöitä tosi paljon, meillä on ihanat työntekijät! Ja se helpottaa tietysti omaakin työtä, kun työntekijät on niin itseohjautuvia ja ammattitaitoista porukkaa. Ei tarvitse koskaan miettiä kun työpaikan oven painaa kiinni että tuleeko työt tehtyä, vaan pystyy luottamaan porukkaan sataprosenttisesti.
MIKÄ ON PARASTA TYÖSSÄSI?
No yleisesti musta on kiva tulla töihin joka päivä! Ja täytyy sanoa, että nautin kyllä siitä että hetkittäin työ on melko hektistäkin, se pitää sen myös mielenkiintoisena, ja olen yleensä myös parhaimmillani pienessä kiireessä.
MITKÄ KOET TÄRKEIMMIKSI OMINAISUUKSIKSI TYÖSSÄSI?
Tietty säntillisyys on mielestäni tärkeää, että on koko ajan hereillä ja pystyy reagoimaan asioihin nopeastikin. Samalla sitten vastapainoksi täytyy kyllä tykätä rutiineista jonkin verran.
MITÄ VÄLINEHUOLLON KONKARI AJATTELEE TYÖSTÄÄN TÄNÄ PÄIVÄNÄ?
Itselläni on välinehuollosta jo pitkä kokemus, ja nautin siitä, että työstä on sen kaikilta osin itsevarma olo – sitä osaamista on myös ilo jakaa muille. Olen työskennellyt niin leikkaussalissa, labrapuolella kuin hammashuollossa ja niin isoissa kuin pienissä välinehuoltokeskuksissa – ja nyt sitten täällä Suomen Välinehuollossa meille tulee erilaisilta asiakkailta koko välinehuollon kirjo. On hyvä fiilis, kun uusienkaan asiakkaiden kohdalla ei ole vieraita asioita, vaan puhumme aina asiakkaan kanssa samaa kieltä, millä tahansa terveydenhuollon sektorilla he toimivatkaan.
MITÄ ODOTAT TOIMIPISTEENNE LOPPUVUODELTA?
Meillä oli aika hektinen kesä ja syksy yhden erityisprojektin kanssa, joten juuri päättyneen 5 kk puserruksen jälkeen odotamme että tilanne normalisoituu ja se tavallinen arki palaa. Samalla oli kyllä myös opettavaista nähdä, mihin tämä porukka pystyy taipumaan, ja koimme yhdessä onnistumisen iloa projektin onnistuneesta hoitamisesta.
MISSÄ ASUT JA KEITÄ PERHEESEEN KUULUU?
Perttulassa Nurmijärvellä miehen ja kahden koiravanhuksen kanssa. Kaksi aikuista lasta ovat jo muuttaneet kotoa.
MITÄ PUUHAILET VAPAA-AJALLA TYÖN VASTAPAINOKSI?
Olen kova innostumaan ja aloittamaan kaikenlaista! Vapaa-aika kuluu suurilta osin myös eläinten kanssa puuhastellen sekä vanhan omakotitalon kunnostuksen ja pihatöiden parissa. Lisäksi luen paljon ja olen innostunut numeromaalauksesta. Äänikirjan kanssa numeromaalatessa vierähtää helposti monta tuntia. Rakastan lukea erityisesti henkilökuvia ja elämäkertoja. Juuri nyt on kesken Aino Acktén elämästä kertova kirja.
****************
Tutustu myös Tampereen toimipisteemme tuotantovastaava Ira Lagukseen, ja selvitä välinehuoltaja Johanna Korhosen matkassa, millainen on välinehuoltajan tyypillinen työpäivä!
Sorry, the comment form is closed at this time.