fbpx
10 neuvoa kirurgisten instrumenttien käyttöiän pidentämiseksi
17642
post-template-default,single,single-post,postid-17642,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

10 kohdan muistilista instrumenttien käyttöiän pidentämiseksi

10 kohdan muistilista instrumenttien käyttöiän pidentämiseksi

Kirurgisten instrumenttien oikea käyttö ja huolto valmistajan ohjeiden mukaisesti on ratkaisevan tärkeää niiden pitkäikäisyyden ja toimintakunnon säilyttämiseksi. Laadukas instrumentti voi kestää jopa kymmeniä vuosia oikein käsiteltynä.

Instrumenttien oikea käyttö ja huolto ovat erittäin tärkeitä etenkin potilasturvallisuuden näkökulmasta. Sen lisäksi laadukkaat kirurgiset instrumentit ovat merkittävä investointi, ja niiden käyttöiän pidentäminen vähentää uusien välineiden hankintakustannuksia. Huoltamalla instrumentteja oikein voidaan saavuttaa huomattavia säästöjä pitkällä aikavälillä.

Tämän kymmenen kohdan listan avulla pidät parempaa huolta instrumenteistasi ja mahdollistat niille mahdollisimman pitkän ja turvallisen käyttöiän.

1. Hanki vain laadukkaita instrumentteja.

2. Jos likainen instrumentti ei pääse välittömästi välinehuoltoon, käsittele se suojaavalla instrumenttigeelillä. Instrumenttigeelin käyttäminen pidentää instrumenttien käyttöikää estämällä korroosiota ja toimimalla mikrobistaattisena aineena estäen mikrobien lisääntymisen.

3. Poista paikka-ainejäämät suun terveydenhuollon instrumenteista heti tuoreeltaan, sillä instrumenttigeelin käyttö ei estä paikka-ainetta kovettumasta instrumentin pintaan. Kun instrumenteissa ei ole paikka-ainejäämiä, vältytään välinehuollossa niiden mekaaniselta harjaamiselta, joka rasittaa aina merkittävästi instrumentin pintaa.

4. Huuhtele likaiset onteloiset välineet toimenpiteen jälkeen ja geelaa ne lopuksi. Huom. Älä huuhtele toimenpiteen jälkeen instrumentteja fysiologisella suolaliuoksella (keittosuola), sillä se aiheuttaa teräsinstrumenttien korroosiota.

5. Käsittele huolellisesti erityisesti hentorakenteisia mikroinstrumentteja. Hoitotilanteessa instrumenttia ei tule taivutella, ellei valmistaja ole tarkoittanut instrumenttia taivuteltavaksi.

6. Pidä huolta, että kuluvat kovametallipinnat vaihdetaan instrumenttivalmistajan hyväksymässä huollossa.

7. Huolehdi leikkaavien instrumenttien (esim. sakset) teroituksesta. Joidenkin instrumenttien teroittaminen voi säästää selvää rahaa sen sijaan, että hankittaisiin uusia.

8. Sulje lukolliset instrumentit korkeintaan ensimmäiseen lukkoonsa säilytyksen ja steriloinnin ajaksi, ellei instrumentin valmistaja ohjeista muuta.

9. Varmista, että instrumentti kestää prosessikemikaaleja, joita aiotaan käyttää sen huollossa.

10. Öljyä säännöllisesti instrumentit, joissa on toisiaan vasten liukuvia metallipintoja.

Tutustu myös kattavaan artikkeliimme kirurgisten teräsinstrumenttien pintamuutoksista ja vaurioista ja lue, miten Suomen Välinehuollossa arvioidaan kirurgisten instrumenttien toimintakuntoa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.