08 maalis Välinehuoltajan työpäivä on aina erilainen
Kun välinehuoltaja Johanna Korhonen avaa kello seitsemän aamuvuoroon saapuessaan Kaarinan toimipisteen tuotantotilat, ei hän vielä tiedä, mitä päivä tuo tullessaan. Toki päivää rytmittävät tietyt rutiinit ja toimenpiteet, mutta mikään päivä ei ole samanlainen – ja se juuri tekee työstä erityisen mielekästä, joka päivä. Nyt pääsemme seuraamaan Korhosen päivää Suomen Välinehuollon Kaarinan toimipisteessä.
Korhonen on työskennellyt välinehuoltajana Suomen Välinehuollon Kaarinan toimipisteessä vuoden 2023 marraskuusta alkaen, ja sitä ennen hänellä on n. 20 vuoden kokemus välinehuollosta niin yksityiseltä kuin julkiselta puolelta. Alan konkari kuvailee toimipisteen työyhteisöä pieneksi ja tiiviiksi, ja kertoo mielenkiintoisen alan vieneen mukanaan.
“Mikään päivä ei ole samanlainen, eikä ikinä tiedä mitä seuraavana päivänä tulee vastaan. Olen ehtinyt tehdä välinehuoltajan työn lisäksi myös vaikka mitä muuta, mutta mikään ei ollut se oma juttu – sen sijaan tämä työ tuntuu omalta, ja motivoi vuodesta toiseen.”
Aamun valmistelut pohjustavat sujuvan päivän
Aamuvuoroon tullessaan Korhonen aloittaa päivänsä koneiden toimintakuntoon laittamisella. Hän esimerkiksi tarkastaa pesukoneiden pesulavat, tekee merkinnät pesuainekanisteriin pesuaineen kulutuksen tarkastelua varten, ja ajaa testiajot autoklaavilla – eli valmistelee koneet päivän instrumenttikuormia varten.
Toisinaan Korhonen huolehtii aamulla eteenpäin myös välineistöä, joka on prosessoitu jo edellisenä iltana, ja jota tullaan hakemaan takaisin asiakkaalle heti aamusta.
Suomen Välinehuollon toimipisteissä, myös Kaarinassa tehdään töitä porrastetusti kolmessa vuorossa, klo 7-21 välillä. Aamuvuoron jälkeen välivuoro saapuu kello 9:30 ja iltavuorolainen saapuu klo 12:30.
“On mukavaa vaihtelua, että vuorot kiertävät, ja näin myös tehtävät vaihtelevat viikottain. Samalla on tärkeää, että yhdessä vuorossa ollaan koko viikko, ettei esimerkiksi iltavuoron perään tarvitse lähteä seuraavana päivänä aamuvuoroon.”
Instrumentit saapuvat pesuun
Aamuiset valmistelut on saatu hoidettua, ja välivuorolainen on saapunut töihin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Korhonen on päässyt päivän ensimmäiselle tauolleen ennen kuin päivän ensimmäinen instrumenttikuorma asiakkailta saapuu klo 11.00.
Tällöin Korhonen alkaa kollegansa kanssa lajitella likaisia instrumentteja pesukoneisiin. Osa instrumenteista esipestään ultraäänipesukoneella ennen pesukoneeseen laittoa. Näin saadaan irrotettua kiinnittynyt lika ja epäpuhtaudet instrumenteista tehokkaammin. Kun instrumentit tulevat pesukoneesta, ne siirretään kuivauskaappiin.
“Lajittelussa meillä on apunamme Nopteran ääniohjausjärjestelmä, jolle luettelemme ääneen kaikki asiakkaalta tulevat instrumentit, ja joka toimii työmme tukena muodostaen tulosteen kaikista instrumenteista – niistä jotka palautuvat heti asiakkaalle ja niistä jotka joskus jäävät jälkitoimitukseen”, kuvailee Korhonen prosessia.
Tarkkaa tiimityötä potilasturvallisuuden takaamiseksi
Kuivauskaappikäsittelyn jälkeen kukin instrumentti tarkastetaan manuaalisesti, ja puhtaaksi todetut instrumentit laitetaan sterilointipusseihin, jotka suljetaan kuumasaumaajalla, ja siirretään seuraavaksi autoklaaviin steriloitumaan. Monen tärkeän työvaiheen seuratessa toinen toistaan, ei keskittyminen saa herpaantua, ja tämän toteaa myös Korhonen:
“Tarkkuus ja keskittymiskyky ovat tärkeitä ominaisuuksia välinehuoltajalle, jotta mikään työvaihe ei jää välistä, ja prosessin sujuvuus sekä lopputulos eli potilasturvallisuus on taattu joka vaiheessa.”
Jokaisen välinehuoltajan on kyettävä tekemään kaikki työvaiheet tarkasti ja huolellisesti itse, mutta työ on silti samalla vahvaa tiimityötä. “Koen, että tämä on enemmän tiimityötä kuin yksin tekemistä. On antoisaa kun voimme kollegojen kanssa pohtia yhdessä esimerkiksi tehtävien jakoa ja miten kulloinkin saamme järkevimmin ja tehokkaimmin tehtävät suoritettua”, kuvailee Korhonen.
Vaihtelevat päivät, sama tärkeä tavoite
Uusia instrumentteja saapuu käsiteltäväksi pitkin päivää, ja kaikkien kohdalla toistetaan pitkälti sama, tarkka prosessi. Instrumenttien saapumisen ja asiakkaalle takaisin toimituksen välillä on reilusti aikaa, jotta voidaan aina varmistaa riittävän nopea läpimenoaika ja taattu toimitus silloinkin, jos prosessissa tulisi syystä tai toisesta viivästyksiä.
Jokapäiväinen suunnittelutyö nopean läpimenon varmistamiseksi on aina erilaista riippuen mm. siitä, millaisia instrumentteja käsittelyssä kulloinkin on. Vaikka prosessi on periaatteessa selvä, usein myös sovelletaan ja muutetaan suunnitelmia päivän edetessä, ja juuri tämä tekee työpäivistä vaihtelevia ja mielenkiintoisia.
Millainen tahansa työpäivistä muotoutuu, on tavoite aina sama: steriloidut instrumentit taatussa toimitusajassa takaisin asiakkaalle.
“Työ on tietenkin mielekästä sen lopputuloksen eli potilasturvallisuuden vuoksi – me varmistamme, että terveydenhuoltohenkilöstöllä on aina turvalliset välineet käytössään. Lisäksi työpäivien vaihtelevuus sekä alati kehittyvä ja kiinnostava ala motivoivat joka päivä.”
Käsillä tekemistä niin töissä kuin vapaa-ajalla
Aamuyhdeltätoista Kaarinan toimipisteeseen saapunut instrumenttikuorma lähtee takaisin asiakkaille normaalisti iltakahdeksan jälkeen – mutta sen hoitaa iltavuoro, ja Korhonen itse on ollut jo monta tuntia kotonaan.
Akaan Viialasta Turkuun vuonna 2011 muuttanut Korhonen nauttii nykyisin elämästään omakotitalossa Paraisilla, saaristotunnelmissa. Siellä Korhosella on avopuolisonsa kanssa aikaa ja tilaa rakkaille harrastuksille: veneiden ja autojen kunnostukselle.
Suurin projekti on jenkkiveneen kunnostus, jonka he toivovat saavansa vesille mahdollisimman pian. Eikä käsillä tekeminen lopu tähän: Korhonen on myös palannut vanhan harrastuksen pariin, ja käy kisaamassa kesäisin kullanhuuhdontakilpailuissa.
“Olen vähän sellainen että koko ajan pitää olla jotain käsillä tekemistä, niin töissä kuin kotona”, Korhonen toteaa nauraen.
**********************
Lue lisää välinehuoltajan työstä sekä Suomen Välinehuollosta työpaikkana!
Sorry, the comment form is closed at this time.