fbpx
Miten varautua välinehuollon laiterikkoon?
16313
post-template-default,single,single-post,postid-16313,single-format-standard,bridge-core-1.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Miten varautua välinehuollon laiterikkoon?

Miten varautua välinehuollon laiterikkoon?

Välinehuolto sisältää paljon manuaalista työtä, mutta se on nykyisin myös pitkälti automatisoitua ja laitteista riippuvaa tuotantoa. Tärkeimpiä välinehuollossa käytettäviä laitteita ovat autoklaavit ja pesukoneet, joiden toiminta on keskeisessä roolissa työn laadun osana.

Mikäli laiterikko sattuu, pahimmassa tapauksessa koko välinehuolto seisahtuu. Esimerkiksi terveydenhuollossa tarvitaan jatkuvasti uusia huollettuja instrumentteja, joten välinehuollossa on harvoin varaa pitkille katkoksille. Siksi laitteiden rikkoutumiseen on hyvä varautua ajoissa ja huolehtia rikkoutumisriskiä pienentävistä toimenpiteistä.

Miten siis varautua välinehuollon laiterikkoon?

Muista huollot ja tarkkaile laitteiston toimintaa

Laitekantaa on tärkeää huoltaa säännöllisesti. Laitteet ovat luonnollisesti pidettävä puhtaina, käytön on tapahduttava käyttöohjeiden mukaisesti ja kausihuollot toteutettava ajallaan. Jo laitteita ostettaessa on tärkeää valita laadukkaat laitteet, joilla on hyvä huoltopalvelu.

Tarkkaile ja testaa laitekantaa aktiivisesti. Seurannan avulla voidaan myös ennakoida mahdollisia ongelmia, kuten esimerkiksi tiivisteiden liiallista kulumista. Muistathan myös, että laitteet on kalibroitava säännöllisin väliajoin.

Varmista riittävä laitekanta

Välinehuollon on riskialtista olla yhden laitteen varassa. Jos esimerkiksi ainut autoklaavi menee rikki, koko tuotanto seisahtuu. Laitekannan on hyvä sisältää varalaitteita sekä useamman kuin yhden höyrynkehittimen, mikäli ne eivät ole integroituja autoklaaveihin. Riittävällä laitekannalla varmistat myös, että mahdollisille huolloille ja niiden toteuttamiselle on riittävästi aikaa.

Uusi laitekanta aika ajoin

Iäkkäiden laitteiden käyttöjärjestelmään ja logiikkaan ei välttämättä ole enää saatavilla päivityksiä. Vanhoihin laitteisiin voi olla myös haasteellista löytää uusia varaosia. Laitekannan säännöllisellä uusimisella takaat laitteiden toimivuuden.

Hanki ja säilytä tärkeimmät varaosat

Laitteen hajotessa varaosat ovat usein tarpeen. Aina tiettyä varaosaa ei kuitenkaan ole saatavilla välttämättä edes huoltoyrityksellä, ja sen toimittamisessa saattaa mennä jopa viikkoja. Osta heti laitteen hankinnan yhteydessä ainakin tärkeimmät varaosat, jotta ne ovat käsillä, kun niitä tarvitaan.

Tee huoltosopimus

Kun ostat uuden välinehuollon laitteen, muistathan tehdä huoltosopimuksen? Kiinnitä erityistä huomiota sopimuksessa sovittuun vasteaikaan, joka kannattaa määrittää mahdollisimman lyhyeksi.

Kouluta henkilökunta

Henkilökunnan tulee tietää, miten toimia, jos laitteet menevät rikki. Rikkinäinen laite voi olla riski työturvallisuudelle sekä välinehuollon laadulle. Tiedota henkilökuntaasi myös varajärjestelmistä ja niiden käyttöönotosta.

Varmista välinehuollon sujuvuus Sterilointiturvalla

Vaikka varautuisit laiterikkoon parhaasi mukaan, aina on mahdollista, että jokin laitteista yllättäen hajoaa, eikä sitä pystytä korjaamaan yhdessä yössä tai edes viikossa. Valitettavan usein myös varalaitteen käyttöönotossa huomataan, että varalaitekaan ei toimi riittävän hyvin.

Siksi steriloinnin, eli välinehuollon kriittisimmän osa-alueen, sujuvuus kannattaa taata ulkopuolisella toimijalla, joka voi toteuttaa sen 100 % varmuudella.

Suomen Välinehuollon Sterilointiturvalla vakuutat steriloinnin laiterikon sattuessa. Sitoudumme vastaanottamaan ja steriloimaan Sterilointiturva-asiakkaidemme välineet 24 tunnin sisällä, edullisella 18 euron kuukausihinnalla.

Lue lisää Sterilointiturvasta ja ota yhteyttä!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.